La festa

La Festa Major se celebra històricament al voltant de la festa de les marededéus trobades, el 8 de setembre. Els seus orígens es remunten a l’any 1653 quan els cònsols de la ciutat van fer vot de poble a la Mare de Déu del Claustre per tal que alliberés la ciutat de la pesta. Acomplert el miracle es declarà patrona de la ciutat, instituint una solemne processó a perpetuïtat cada 8 de setembre.

Tots els improperis que des del segle XIV desfilaven a la processó del Corpus es recuperaren o s’introduïren de nou a la processó. Les festes en honor a la Mare de Déu del Claustre van passar a ser la festa principal de la ciutat. Així ho demostren els primers programes que trobem sobre la festa. L’any 1675 la celebració durava tres dies amb el mateix esquema que en l’actualitat.

És tradicional sentir a dir que, a Solsona, els gegants només surten quan és festa, i és cert. La manifestació es pot veure únicament i exclusivament durant la Festa Major i el Corpus, o en alguna altra ocasió que les tres entitats considerin d’especial rellevància. El Corpus solsoní va ser un dels pioners del Principat. Ja a l’any 1331 apareix la Capella del Corpus Xti i al cap d’un segle eren molt tradicionals els jocs del Corpus, que consistien en un seguit d’evolucions i grups que representaven escenes bíbliques i del santoral popular. El Corpus va ser una de les festes principals, juntament amb la festivitat del 15 d’Agost, fins que al segle XVII van donar pas a les Festes del Claustre

La Festa Major de Solsona ha esdevingut al llarg dels segles un dels conjunts més complets i rellevants del conjunt del panorama festiu català. La celebració religiosa també ha donat pas a una multitud d’actes que impregnen l’ambient de la ciutat la primera quinzena de setembre, acompanyant els actes històrics de la Festa.